Πατρίδες Ελαιόλαδου

olive_oil_phf_homelands

Οι Πατρίδες του Ελληνικού Ελαιόλαδου

Όταν μιλάμε για ιδιαίτερο μεσογειακό ελαιόλαδο, εννοούμε κατεξοχήν το ελαιόλαδο της Ελλάδας. Μιας χώρας που χάρη στην πολυποίκιλη γεωμορφολογία της, μπορεί να υπερηφανεύεται για τις ιδιαίτερες πατρίδες ελαιολάδων τόσο διαφορετικών μεταξύ τους αλλά και τόσο ξεχωριστών από οποιαδήποτε παραγωγή στον κόσμο. Ας τις γνωρίσουμε:

Μεσσηνία: Στη γη της Μεσσηνίας, την πατρίδα της μοναδικής ποικιλίας καρπών «Κορωνέικη», η παραγωγή ελαιόλαδου έχει τις ρίζες της βαθιά στην ιστορία του τόπου. Χάρη στη συνεργασία μικρών παραγωγών που ασχολούνται παραδοσιακά με το ελαιόλαδο , αρνούμενοι να υποταχθούν σε οποιοδήποτε μηχανικό μέσο που θα αλλοίωνε έστω και στο ελάχιστο τη καθαρότητα και τη νοστιμιά και της παραμικρής σταγόνας, αυτή η ιδιαίτερη Πελοποννησιακή γη αποτελεί μια από τις πιο διάσημες πατρίδες εκλεκτού και ποιοτικού ελαιολάδου, ειδικά για τους απαιτητικούς και τους γνώστες σε όλο το πλανήτη.

Κρήτη: Κάτοικος της Κρητικής Κοιλάδας από την εποχή του βασιλιά Μίνωα, η χαρακτηριστική ελιά της περιοχής των Πεζών, αποτελεί ίσως τον πιο ισχυρό θεματοφύλακα του μυστικού της μακροζωίας στο νησί. Μεγαλωμένη απόλυτα φυσικά, χωρίς καμία χρήση φυτοφάρμακων, με φροντίδα μόνο από τα χέρια των παραγωγών, προσφέρει απλόχερα μια μοναδική ποικιλία καρπών την Κορωνέικη, αλλά και ένα ξεχωριστό ελαιόλαδο, το Πεζών Π.Ο.Π., που σύντομα η Pure Hellenic Foods Α.Ε. θα φέρει κοντά σας.

Εύβοια: Σε κοντινή απόσταση από το αστικό περιβάλλον της Αθήνας, το νησί της Εύβοιας χαρακτηρίζεται από τα βορινά παράλια του έως και τους νότιους ορεινούς πρόποδες από τους διάσπαρτους ελαιώνες. Χαμηλό σε οξέα με πολλές μικρές οικογενειακές μονάδες παραγωγής, πιστοποιεί τη δύναμη της χαρισματικής ελληνικής γης να γεννά ακόμα και στα πιο πετρώδη εδάφη το δέντρο που γεννά ζωή.

Λέσβος: Στο νησί της Λέσβου που είναι κατάφυτο από ελαιώνες, το ελαιόλαδο αποτελούσε για χρόνια την κύρια πηγή εισοδήματος, συμβάλλοντας στην ευημερία των κατοίκων του. Προερχόμενο από δέντρα σε ορεινές περιοχές αντλεί από το περιβάλλον του κάθε χρήσιμη ουσία και γι’ αυτό διακρίνεται από το χρυσοκίτρινο χρώμα του, τη λεπτόρρευστη υφή του, το πλούσιο άρωμα και την απαλή του γεύση.